26.5 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024

Scurt istoric

Comuna a luat numele de la hârtoape


Numele comunei Vârtop pare a proveni de la cuvântul „hârtoape“. Acest lucru este sustinut de locuitorii satului, dar si de profesorul universitar Aurel Turcu, fiu al satului, care mentioneaza acest lucru in scrisoarea pe care a trimis-o primariei in ianuarie 2002. „Batrânii spuneau ca satul nostru este sat de adunatura, asezat pe hârtoape. Oamenii se vârau in aceste hârtoape de frica turcilor. Tot din cauza ca turcii luau tribut in bani si copii, multi dintre locuitorii acestei zone se faceau haiduci si ii urmareau pe turcii care se indreptau catre Dunare, le taiau capetele, eliberau copiii si le luau tributul. Multe dintre bisericile din zona au fost construite de haiduci. Chiar despre biserica noastra se spune ca ar fi fost ridicata de haiduci“, a spus Aurel Turcu.


Scrisoare cu istorisiri despre comuna


In scrisoarea sa, care are 32 de pagini format a A4, Aurel Turcu spune ca numele comunei vine de la cuvântul slav „hârtop“, care inseamna groapa pe un drum sau scobitura lunga si adânca de forma unei râpe prapastioase formata de apa. Totodata, profesorul Turcu mai spune ca „despre satul meu, imi povestea mama, ca era inconjurat de paduri seculare care au fost defrisate de pluguri cu abur. Mama povestea ca vatafii boierului Marghiloman umblau calare, cu bice in mâini, si controlau sa vada daca cei mici adunau ghinda din padure sau daca copiii si fetele alergau destul de iute prin araturile mosiei pentru a alunga ciorile“.


Scrisoare pentru sat


Mama profesorului Turcu facea referire la perioada cuprinsa intre anii 1898 si 1910 si continua: „Si, Doamne, ce tare ustura fata, picioarele desculte si mâinile când sfârcul biciului te ajungea din mers“. Aurel Turcu, profesor universitar la Cluj Napoca, fiul lui Tanasache al lui Dinu Anghel Turcu si al Floricai a lu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU